Elde edilen pek çok farklı mühendislik başarısı ile üç boyutlu (3D) baskı teknikleri kıymetini çoktan kanıtlamış durumda. Ve artık bu teknoloji, şimdiye kadarki en lezzetli muvaffakiyetini elde etti: Cheesecake.
Bilim insanları, “dijital pişirme” ismini verdikleri yaklaşımlarının, insan eliyle pişirmeye nazaran birçok avantajı olduğunu söylüyor. Yalnızca söylemekle de kalmıyorlar; çok katmanlı kekleri nasıl başarılı bir biçimde oluşturabileceğini gösteriyorlar.
Columbia Üniversitesi ve Pace Üniversitesi’ndeki makine mühendisleri, yedi temel bileşen içeren bir dizi farklı cheesecake oluşturmak için özel üretim bir 3D yazıcı kullandılar. Bu yedi temel bileşen graham kraker, fıstık ezmesi, Nutella, muz püresi, çilek reçeli, vişne dalmaları ve kremadan oluşuyordu. Chip’in ve Independent Türkçe’nin derleme haberlerine nazaran bu eserlerine diğer bir fütüristik dokunuş ekleyen bir biçimde, kekler daha sonra yüksek hassasiyetli lazerlerle pişirildi.
Araştırmacılar cheesecake’i fıstık ezmesi, Nutella ve çilek üzere yenilebilir besin mürekkepleri kullanarak üretti. Bu yiyeceklerin nasıl yapılacağına dair halihazırda atılımlar gerçekleştirmişlerdi: Onları krakerlere koyup reçel üzere öteki materyalleri desteklemek için besin mürekkepleri kullanıyorlardı.
3D yazıcı teknolojisinin çok katmanlı bir kek yapmak için kullanılabileceğini gösteren testler, graham krakerlerinin her katman için en âlâ temeli oluşturduğunu, fıstık ezmesi ve Nutella’nın ise muz ve reçel üzere daha yumuşak materyalleri tutacak havuzlar oluşturmak için destekleyici katmanlar olarak kullanılmasının en düzgün seçenek olduğunu gösterdi.
Kekleri pişirmek için materyalleri harika yüksek hassasiyetle ısıtan lazerler kullanıldı. Araştırmacılar, bu tekniği çiğ bir alevle bir crème brûlée’yi kızartmaya benzeyen, lakin milimetre ölçeğinde denetim edilebilen bir teknik olarak tanımlıyorlar.
Dijital pişirme yaklaşımının, yiyeceğin besin ve kalori içeriğini hassas bir halde kalibre etmeye imkan tanıdığı da vurgulanıyor.
Pace Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı’ndan çalışma müellifi Profesör Christen Cooper yaptığı açıklamada, “İşlenmiş besinlerin düşük besin bedeliyle ilgili çok büyük bir problemimiz var” dedi ve devam etti: “3D besin baskısı, tekrar de işlenmiş besinleri ortaya çıkaracak olsa da, tahminen de birtakım beşerler için umut ışığı olacak bir biçimde beslenmenin daha uygun denetim edilmesi ve uyarlanması – şahsileştirilmiş beslenme olacaktır. Ayrıyeten, sadece ABD’de milyonları aşan sayıda olan hastaların muhtaçlık duyduğu püre haline getirilmiş dokulu yiyeceklerle gerçek yiyeceklerin biçimlerini taklit ederek, yutma bozukluğu olanlar için yiyecekleri daha cazibeli hale getirmekte faydalı olabilir.”
Çalışmanın baş muharriri doktora sonrası araştırmacı Jonathan Blutinger şunları söylüyor:
3D besin baskısı hâlâ yeni gelişen bir teknoloji, münasebetiyle besin kartuşu üreticileri, indirilebilir tanım evrakları ve bu tanımları oluşturup paylaşmak için bir ortam üzere destekleyici sanayilerin bir ekosistemine gereksinim duyuyor. 3D besin baskısının özelleştirilebilirliği, gerçek etleri taklit etmek maksadıyla doku ve lezzetin dikkatlice formülleştirilmesi gereken bitki bazlı et pazarı için onu bilhassa kullanışlı hale getiriyor.